Veolia tuo ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin: ilmaston lämpenemiseen, maapallon rajallisten resurssien käyttöön sekä ympäristön saastumiseen. Suomessa Veolia tuottaa vuosittain 12 miljoonaa kuutiota puhdasta vettä ja 30 miljoonaa kuutiota jäähdytysvettä, tuhansia tonneja hiilidioksidipäästöjä vähentäviä biotuotteita ja kemikaaleja sekä 2000 GWh energiaa.
Ranskalaisyhtiö Veolia aloitti Suomessa toimintansa vuonna 2008 STEP-toiminnan (Suomen Teollisuuden Energiapalvelut) kautta ja vuonna 2016 perustettiin Veolia Services Suomi Oy. Globaalin markkinajohtajan toimialat ovat veden- ja jätteidenkäsittely sekä energiapalvelut. Veolia kehittää ja toteuttaa paikallisia ratkaisuja ilmaston lämpenemisen ehkäisemiseksi sekä keskittyy kestävällä tavalla säästämään maapallon rajallisia resursseja ja ehkäisemään ympäristön saastumista.
Vuoden 2023 aikana Veolia-konserni toimitti juomavettä 113 miljoonalle ihmiselle, huolehti 103 miljoonan ihmisen jätevesien käsittelystä, tuotti lähes 42 miljoonaa megawattituntia energiaa sekä kierrätti 63 miljoonaa tonnia jätteitä.
Suomessa Veolian toiminta tarkoittaa esimerkiksi Porvoon Kilpilahdessa sijaitsevan voimalaitoksen operointia sekä kunnossapitoa, biometanolin puhdistuslaitosta Äänekoskella, kestävien energiaratkaisujen tarjoamista teollisuusasiakkaille sekä ratkaisuja veden, jäteveden ja lietteen käsittelyyn.
”Toimintaympäristön vaativuus on kiehtovaa. Asiakkaamme vaativat 100-prosentin käytettävyyttä ja ongelmanratkaisukykyä testataan jatkuvasti. Laitokset ovat aina käynnissä eikä kokolaitoksen kattavia huoltoseisokkeja ole mahdollista pitää. On mielenkiintoista tarkastella ja kehittää laitteiden ja järjestelmien ylläpitoa sekä huoltoa”, pohtii Mika Repka, Head of Operations. Pitkän linjan osaaja oli mukana Kilpilahden voimalaitoksen investointihankkeessa teknisenä asiantuntijana, mistä luonnollisena jatkumona hän vuonna 2016 siirtyi Veolialle ja lähti vetämään operatiivisia toimintoja.
Veolia hakee kasvua Suomessa
Veolia investoi konsernina Suomeen näkyvästi. Tavoitteena on vähentää merkittävästi nykyisen toiminnan CO2-päästöjä sekä tuplata liikevaihto vuoteen 2030 mennessä. Sen nelivuotinen GreenUp-strategia kiihdyttää vedenpuhdistuksen, energia-alan sekä jätteenkäsittelyn ekologista muutosta.
Strategiakauden aikana investoidaan globaalisti 4 miljardia euroa. Tavoitteena on 18 miljoonaa tonnia vältettyjä päästöjä (scope 4), 1.5 miljardia kuutiota säästettyä puhdasta vettä ja 10 miljoonaa tonnia kierrätettyä vaarallisia jätteitä. Konkreettisena esimerkkinä on Etelä-Euroopan pula puhtaasta vedestä, vedenkäyttö onkin optimoitava ja sen puhdistus toimittava tehokkaasti, ympäristöä säästävästi. Laitoksia sähköistetään ja niissä hyödynnetään hiilidioksidin talteenottoa. Suomessa tavoitteet siirtyvät suoraan asiakkaisiin ja siihen, kuinka paljon Veolian asiakkaat pystyvät ratkaisujen kautta pienentämään päästöjään.
Repka toteaa yrityksen olevan parhaimmillaan monimutkaisten kokonaisuuksien hallinnassa, jolloin sopiva liiketoimintamalli räätälöidään asiakkaan mukaan: ”Bisnesmalleja on hyvin erilaisia ja sopiva pohditaan aina asiakaskohtaisesti. Valtaosa asiakkaista omistaa laitoksen ja laitteiston. Osassa palvelu tuotetaan meidän investointina tai yhteisinvestointina ja pyöritämme koko operointia. Ajatuksena on, että elinkaarimalli on mahdollisimman optimoitu, tehokas ja kokonaisvaltainen.”
Kasvun yhtenä askeleena Veolia Suomelle rekrytoitiin Ilona Järveläinen (Vice President, Business Development) vastaamaan uuden liiketoiminnan kehityksestä. Vuoden verran Veolialla toimineella Järveläisellä on vakuuttava tausta alalta: kemian tekniikan diplomi-insinööri on työskennellyt uransa uusiutuvan energian parissa erilaisissa tehtävissä tuotekehityksestä kaupallistamiseen. Hän toteaa: ”Maailman ympäristöpalvelukentän johtavan toimijan kasvupotentiaali ja mahdollisuudet Suomessa ovat vaikuttavat. Toimenpiteemme tuovat asiakkaillemme konkreettisen reitin hiilineutraaliuteen, vesien käsittelyn tehostamiseen tai luparajojen täyttämiseen. Olemme samaan aikaan lokaali ja globaali toimija hyödyntäen parhaita puolia kummastakin.”
Edistyksellinen Äänekosken biometanolilaitos
Veolian kumppanuudet ovat pitkiä ja ne sisältävät tuotantolaitosten koko elinkaarimallin, liiketoimintaa kehitetään yhdessä. Äänekosken biometanolilaitos on loistava esimerkki hiilivapauteen tähtäävistä projekteista. Se tuottaa vuosittain 12 000 tonnia biometanolia, 1000 tonnia etanolia ja 7000 tonnia ammoniumsulfaattia – näillä korvataan fossiilisia tuotteita. Biometanolilaitos jatkojalostaa Metsä Fibren biotuotetehtaan sivuvirtoina syntyvän metanolin mm. biopolttoaineeksi liikennekäyttöön. Laitos tukee tavoitetta kehittää raaka-aineiden saatavuutta, käytettävien resurssien ylläpitoa ja fossiilisten raaka-aineiden korvaamista kestävämmillä vaihtoehdoilla.
Repka selittää: ”Biopolttoaineet ovat hyvä esimerkki ekologisesta muutosta. Äänekoskella nostamme metsäteollisuuden jalostusarvoa, kun aiemmin energian tuotannossa hyödynnetyt sivuvirrat jalostetaan pidemmälle. Koko ketju tehostuu.” Järveläinen jatkaa: ”Energia-alalla on yleisesti meneillään murros, jonka mukana energianlähteet muuttuvat joustavampaan suuntaan, sillä harvemmin yksi ratkaisu tuo kannattavalla tavalla ratkaisun hiilineutraaliustavoitteisiin. Yhdistelmä voi olla esimerkiksi biokaasua, metaania tai puupellettien polttoa. Tähän yhdistetään sähkönkäyttö silloin, kun se on edullista.”
Veolia eroaa muista alan toimijoista sillä, että se uusiutuvien energiaratkaisujen tuottamisen ohella valmistaa itse uusiutuvia biopolttoaineita. Esimerkiksi Äänekosken biometanolilaitokselta voidaan varmistaa asiakkaan käyttöön elinkaaren aikainen biopolttoaine. Veolia näkee biopolttoainekentässä paljon kasvupotentiaalia ja tällä hetkellä painopiste on biometanolin lisäksi liiketoiminnan rakentamisesta suuren mittakaavan biometaanituotannolle.
”Vaikka Suomessa olemme vielä tuntemattomampi toimija, taustallamme on valtava tuki, alan ymmärrys sekä pitkä kokemus haasteiden ratkaisusta”, Järveläinen tiivistää. Hän viittaa 1800-luvulla perustettuun viidellä mantereella toimivaan emoyhtiöön, jonka palveluksessa työskentelee jo lähes 218 000 henkilöä.